Müebbet, Türk Ceza Kanunu'nda ömür boyu hapis cezasını ifade eder. Yani, bir suçun müebbet hapis cezası ile cezalandırılması halinde, suçlu ömür boyu hapis cezası alır.

Ağırlaştırılmış müebbet cezası ise, Türk Ceza Kanunu’nun belirli maddelerinde öngörülen ağır suçlar için verilen müebbet hapis cezasıdır. Ağırlaştırılmış müebbet cezası, diğer müebbet cezasından farklı olarak, suçlu için herhangi bir şekilde indirim veya hafifletici nedenler öngörülmemiştir.

Müebbet hapis cezası kaç yıl olarak ifade edilemez, çünkü bu ceza ömür boyu hapis cezasını ifade eder. Ancak, Türk Ceza Kanunu’nda belirli bir süre hapis cezası öngörülen suçlar da bulunmaktadır. Örneğin, 15 yıldan başlayarak ömür boyu hapis cezası verilebilen suçlar bulunmaktadır.

Müebbet hapis cezası, Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen en ağır hapis cezasıdır ve genellikle ağır suçlar için uygulanmaktadır. Ancak, her suçun müebbet hapis cezası ile cezalandırılabileceği anlamına gelmez. Suçun ağırlığına, niteliğine ve durumuna göre, farklı hapis cezaları öngörülebilir.

Öte yandan, Türk Ceza Kanunu’nda müebbet hapis cezası dışında, ömür boyu süren hapis cezası verilmesine imkan tanıyan bir başka hüküm de bulunmaktadır. Bu hükme göre, suçun ağırlığına ve niteliğine göre, ömür boyu hapis cezası verilebilir.